Kutna Hora & Wenen
Door: Valerie
06 April 2005 | Tsjechische Republiek, Brno
Een "kleine" Brno-update op persoonlijk verzoek van Hannie :)
Pasen "Velikonoce" is hier niet ongemerkt voorbij gegaan. Al ben ik niet naar een kerkdienst geweest. We zijn op zaterdag (dag voor pasen) wel naar Kutna Hora gegaan om daar een kapel te bekijken die versierd is met de botten van 40.000 mensen. Dat klinkt lekker luguber en dat is het eigenlijk ook. De hele kapel was versierd met botten (kanderlaren met schedels, wapentekens gemaakt van tekens etc etc.)die mensen zelf gedoneerd hadden. De grond om de kapel was een bepaalde heilige grond en iedereen wilde daar begraven worden. Toen de begraafplaats te vol was zijn ze de botten maar op gaan slaan in het kapelletje en in de negentiende eeuw heeft een kunstenaar allerlei dingen van de botten gemaakt.
Daarna zijn we Kutna Hora gaan bekijken, de stad die in de 13de eeuw concureerde met Praag, maar het verloren heeft toen er geen zilver meer uit de zilvermijnen te halen was. Om 19.00 uur zijn we vertrokken naar Praag om daar om 1 uur 's nachts een basketbalwedstrijd te kijken: Illinois (?) tegen Arizona. De wedstrijd duurde tot 4.30 en de eerste trein terug naar Brno ging pas om 6.00. Mijn eerste paasdag was dus een erg vermoeiende omdat we om 10.00 aankwamen met de trein. De traditie is hier dat de mannen met tweede paasdag de vrouwen met een roede op de kont mogen slaan, maar tot half twaal 's middags. Slaat een man je dan op de kont dan mag je water over hem heen gooien.
Dit weekend zijn we naar Wenen geweest. Prachtige stad, echt een aanrader voor iedereen! Geweldige gebouwen, brede straten en overal in de stad zijn grote parken te vinden waar iedereen lekker in het gras ligt. Het weer was hartstikke goed en we hebben heerlijk lekker door de stad geslenterd. 's Avonds een grote schok te verwerken: het bier kostte hier in een goedkope bar E2,40! (wel 0,5L) Auw voor je portomonnee. Helemaal vergeleken met de prijzen hier in Brno, omgerekend E0,80 (0,5L)We waren met een groep van 38 studenten en we zien er nu uit alsof we zijn wezen skien omdat het weer zo goed was. We hebben alleen maar 3 hele dagen door de stad gelopen en in parken gelegen! Gitaar muziek, zonnetje, sigaretje: wat wil een mens nog meer :)
Mijn stage loopt steeds soepeler. Ik ben nu net terug van mijn 2de les aan de vierde jaars en ben eigenlijk best wel tevreden. Anderhalve week heb ik twee lessen gedaan (aan de tweede jaars en aan de vierde jaars) en daar had ik een minder goed gevoel over, dus heb ik de dingen deze keer nog maar wat beter voorbereid :) Na mijn eerste les aan de vierdejaars hebben een aantal mensen zich aangemeld voor bijles en extra conversatieles (gewoon in een cafe gelukkig ;) ) dus waarschijnlijk waren zij in ieder geval enigzins te vreden. Langzaam begin ik er dus helemaal in te rollen. Wel een beetje jammer dat het straks allemaal weer over is.
Ohja post is hier een raar fenomeen. Als iemand van plan is mij iets te sturen: alsjeblieft geen priority sticker er op plakken. De tsjechen schrikken daar van en het pakje komt prompt pas na 2/3 weken aan. Saar, Cas en papa&mama: heb jullie pakjes gisteren met z'n drieen tegelijk ontvangen! :) Ben er erg blij mee, mn pen werkt weer en het gedichtje van Rosita hangt op mn prikbord.
Pinpassen krijgen hier ook rare kuren. Ik kon in 1 keer alleen nog maar in winkels pinnen (met mijn juiste pincode) en niet meer bij de bank. Bij de bank zeiden ze dat ik de verkeerde pincode intoetste (wat dus niet waar was). Na een uur bellen met de bank in Nederland is het op een mysterieuze wijze verholpen. De dames daar hadden ook geen idee hoe het kon, maar nu is het opgelost dus ik kan weer volop geld uitgeven :)
Nou ik stop er maar weer eens mee. Het is onderhand zo'n lang verhaal geworden. Dit weekend ga ik waarschijnlijk niet veel doen, misschien 1 dagje wandelen, maar dat hangt af van het weer. Heb natuurlijk geen zin om in de regen te wandelen. Hoop dat alles goed gaat met jullie! En ik wil best kaartjes sturen, maar ik heb dus geen adressen (ivm dief enzo). Wil je een kaartje krijgen? Dan weet je wat je moet doen :)
Měj se dobre!
Liefs Val
Springweg: Hoe gaat het met iemand vinden voor onderhuur? en natuurlijk ook hoe het verder met jullie allemaal gaat? Erg benieuwd!
Prowst: Heb de enveloppe van april opengemaakt en ik vond er niks aan.... haha 1 april met verlengsnoer. Super leuk!!! Mijn hele prikbord hangt onderhand vol met jullie foto's ;)
Volleybal: Hoe gaat het met D4? Ben erg benieuwd! Bijna laaste wedstrijd natuurlijk.
OHJA VAN 28 APRIL TOT 1 MEI BEN IK IN NL I.V.M EEN TROUWERIJ!!!! :) :) :) :)
Foto's komen later en staan er nu: 12 april 2005 om 13.42 op :)
06 April 2005 - 16:19
Jetty En Harm:
lieve valerie we krijgen net je kaartje uit Wenen. schijnt inderdaad een fantastische stad te zijn. oma valerie vond het een beetje een sombere stad, maar zij heeft het in het najaar gezien. Papa had in Budapest ook fantastisch weer en hij heeft lekker aan de Donau in de zond gezeten. Arend is nu in denemarken; hij zit samen met Gijs in een gezin met twee jongens. aaan de wehmerstraat is het hartstikke stil want alle kinderen zijn ergens anders en wij werken de hele dag en avond, zodat we alleen donderdagavond samen eten. Hannie zal het leuk vinden dat je speciaal voor haar hebt geupdate. Weet je al dat Inge een dochter heeft gekregen? Alles is goed en de baby gezond. Heel veel liefs van Papa en Mama en wij verheugen ons op je konst voor het trouwfeestje. heb je nog suggesties voor ons verblijf in Brno. Zou er ergens een huis of appartment zijn waar we een paar dagen kunnen zijn? Wat we zoals via Internet vinden lijkt niet heel leuk. Misschine heb jij contacten die ons verder kunnen helpen. Je weet wel ongeveer wat wij leuk vinden. -
07 April 2005 - 09:16
Sarah:
Hey Val, Thanks voor je lieve kaart! Altijd leuk om echte post te krijgen! Ik ben druk met de laatste loodjes van m'n eindwerkstuk... en daarna kom ik gezellig naar jou toe! Heb er zin in! Ik mail je dit weekend, en dan moet je me nog maar even advies geven over de treinen enzo.. :)
Dikke kus van Saar -
07 April 2005 - 10:06
Hannie:
Eindelijk weer een verhaal. Fijn dat het allemaal goed gaat.Dat bottengedoe lijkt me wel iets om te bekijken.Wenen lijkt me ook heel mooi. Vanmiddag ga ik met mijn vriendin een reisji boeken. Ik denk dat het acht dagen in de buurt van Berlijn wordt.Fijn dat je voor mij weer een verhaal hebt geschreven.Ik hoop dat ik je nog zie als je in Aalten bent.Alle Drostjes vliegen maar uit en ik zie ze bijna niet meer.Dag lieve Butterfly.Geniet maar lekker en vertel snel weer eens wat. Liefs, Hannie. -
07 April 2005 - 12:00
Ankie:
Lieve Val! Leuk om op de hoogte te blijven! Vind het ECHT jammer dat ik net weg ben als jijn in NL bent...Maja nix aan te doen. Fijn dat het lesgeven ondertussen op gang is gekomen en dat je er een goed gevoel over hebt. Ik vertrek over een week en vind het nu toch wel spannend worden. Leuk spannend :-) Ik mail je nog, X Ankie -
09 April 2005 - 22:35
Hannie:
Lieve Butterfly,
Dank je wel voor de mooie kaart uit Wenen.En natuurlijk ook voor de lieve woorden daarop geschreven.
Liefs,Hannie. -
10 April 2005 - 11:45
Marjolein:
hey val! dat bier van jou, das natuurlijk veel te duur. onze cocktails zijn E0,70! dus hier geen klagen! trouwens even voor heel prowst: zijn de tickets al geboekt naar brno?!? Veel plezier val, en tot msn???
xxx -
17 April 2005 - 21:27
Hannie.:
Lieve Butterfly,heb je een leuk weekend gehad? Vertel er maar snel weer over. Liefs, Hannie. -
18 April 2005 - 12:44
Nadine:
haihai, Nog steeds leuk daar?? Zo te horen wel!..vind et erg leuk dat je de 28e weer even in NL komt:):)..kunnen we weer even bijkletsen...ik werk nu voor vast bij de supervlaai...super toch? hehe:) eindelijk een baantje!!! veel liefs en kusje je zusje!! -
20 April 2005 - 03:21
Barry:
Yo Vallebal! Tis nu en beetje laat, maar des te beter! Heb speciaal voor jou mijn werk gepramt met koninginnedag/nacht!! Ze waren niet blij maar goed........ Tot dan, dikke kus Kar PS: waarom zijn je berichten zo lang? ;-) -
20 April 2005 - 12:17
Annemiek:
Hee Valerie! Nou, we zijn 7e geworden hoor! Een behoorlijke prestatie al zeg ik het zelf (vooral omdat we jou natuurlijk hebben moeten missen!) Ik hoorde dat je op koninginnedag weer terug bent in NL, kom je nog naar de Protosstand, lijkt me gezellig! Dikke kus